ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΘ 2015
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από meninius Τετ Αυγ 05, 2015 7:47 am

Καλημέρα σε όλους.
Με βάση το γεγονός ότι σήμερα η Περιφέρειά μας έχει πληθώρα Π.Κ. σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, αλλά και το γεγονός ότι το καθένα από αυτά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα ήθελα να προχωρήσω στην εξής σκέψη.
-Τα Π.Κ. εκ των πραγμάτων εξυπηρετούν τις ανάγκες δράσεων των Τμημάτων, είτε πρόκειται για ολιγοήμερες δράσεις, είτε για τις κατασκηνώσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να μεταβληθεί.
-Το κάθε κέντρο, έχει δικές του δυνατότητες (π.χ. Γέρακας: ορεινό περιβάλλον, Γλάρος/Αλκυόνα θάλασσα κλπ), άρα εξαρχής το Τμήμα που επιλέγει να επισκεφθεί το κέντρο, έχει σαφή προσανατολισμό στον τρόπο που θα στήσει την δράση του.
-Τα Π.Κ. επίσης εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, και κυρίως τις εκπαιδεύσεις μετά την Α.Σ.Π.Τ. (η οποία βάσει του κανονισμού εκπαίδευσης, πρέπει να πραγματοποιείται εκτός αυτών). Στις σχολές αυτές, είναι αναγκαίο να υπάρχει συγκεκριμένη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα.
-Επίσης, βασικό στοιχείο που αφορά στις σχολές, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας ικανού αριθμού ατόμων, κάτι που διαπιστώθηκε και στην τελευταία ΣΒΕΒΛ, όπου ο αριθμός των εκπαιδευόμενων ήταν μεγάλος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
-Θα ήθελα να θέσω ως πρόταση, να προχωρήσουμε σε μια επιλογή των κέντρων μας, όσον αφορά στη χρήση που θα έχουν και να γίνει επιλεκτική ενίσχυση αυτών ανά τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες. Ειδικά σε σχέση με την εκπαίδευση που είναι και το δικό μου πεδίο ευθύνης, προτείνω να επιλεγεί ένα κέντρο, το οποίο θα αποκτήσει καθαρά εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και θα είναι η πρώτη επιλογή, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε σχολή. Επίσης, για όλα τα υπόλοιπα, κρίνω ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τα δυνατά τους σημεία, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το καθένα.

Αν νομίζετε ότι η πρόταση έχει κάποια σωστή βάση και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, μπορώ να προχωρήσω και σε περαιτέρω ανάλυση για το κάθε κέντρο ξεχωριστά.

Μεγγίδης Μένιος
"Ελάφι"
Έφορος Εκπαίδευσης ΠΕ ΑΜΘ

meninius

Αριθμός μηνυμάτων : 15
Ημερομηνία εγγραφής : 05/08/2015
Ηλικία : 45

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από Tabaki Δευ Αυγ 10, 2015 12:46 am

Αδερφέ Δημήτρη, το θέμα που ξεκινάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μέσα από αυτό μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν κομμάτια της εκπαίδευσης (εκπαιδευτική ομάδα,εκπαιδευτικό υλικό κλπ) που μέχρι τώρα ίσως κατά την δική μου ταπεινή άποψή είναι σε αγραναπαυση και για να γίνω πιο συγκεκριμένο εάν γίνει ενεργοποίηση της εκπαιδευτικης ομάδας θα μπορέσουμε να δούμε τα θέλω της εκπαίδευσης όχι σε ένα αλλά σε περισσότερα κέντρα και σίγουρα θα στοχοποιησουμε καλύτερα 2 η ακόμα και 3 κέντρα που θα εξυπηρέτησουν την εκπαιδευτική διαδικασία δηλαδή σίγουρα ο Γέρακας είναι ένα κέντρο που πληρεί τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη γκάμα σχολών μα και η ανανεωμένη αγκώνα μέσα από δικές μας παρεμβάσεις (εκπαιδευτική ομάδα) μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα. Φυσικά τώρα και το εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζεστε μια σχολή (πχ κατασκήνωτικη τεχνικη) στην αγκώνα είναι σε πληθώρα ενώ σε ένα άλλο κέντρο μπορεί να υστερεί.Τα κριτήρια μιας επιλογής ενός κέντρου για την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικων αναγκών της ΠΕΑΜΘ ξεκινάει από τα θέλω της ίδιας της εκπαιδευτικης παρέας και των δικών της θέλω.
Με εκτίμηση "ταμπακι" Φουντούλης Νικος

Tabaki

Αριθμός μηνυμάτων : 22
Ημερομηνία εγγραφής : 06/08/2015

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από lstavridis Τετ Αυγ 12, 2015 9:28 am

Συμφωνώ Μενιο λόγω τις πληθώρας των Κέντρων μας και της σωστής αξιοπισης τους θα πρέπει να κατηγοριοποιηθουν προκειμένου να μην απαξιώνονται κάποια, ενώ αλλά είναι πολυσύχναστα.

Βέβαια αυτό προϋποθέτει Αρχηγούς Κεντρων σύμφωνα με τον κανονισμός με ΔΔ , ΕΚΣ του κέντρου και το βασικότερο: ο Αρχηγός να ασχολείται μόνο με το κέντρο και όχι σε άλλο πόστο.

Περιμένω και την δική σου ανάλυση όπως είπες.
lstavridis
lstavridis

Αριθμός μηνυμάτων : 35
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2015
Τόπος : Αλεξανδρούπολη

http://www.proskopos.net

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από meninius Τετ Αυγ 12, 2015 12:15 pm

Στα παραπάνω, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:
Η δική μου αίσθηση είναι ότι εκ των πραγμάτων, τα θέλω μας προσαρμόζονται στα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Και εννοώ ότι όση διάθεση και αν έχουμε για παράδειγμα να στηρίξουμε ένα μέρος για να πραγματοποιηθεί μια συγκεκριμένη εκπαίδευση, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν σε αυτό βασικές υποδομές ώστε να επιτρέπουν την πραγματοποίησή της, από την πλευρά του υλικού, της δυνατότητας φιλοξενίας εκπαιδευόμενων και επιτελείου, τις υποδομές παρουσίασης του θεματολογίου, επαρκής χώρος κλπ.
Η κάθε σχολή έχει διαφορετικές ανάγκες, μιας και σε κάθε μία από αυτές χρειάζεται να έχουμε διαφορετικά στοιχεία (π.χ. μια ΣΒΕΒ από μία Σκαπανική ή μία ΚΤ). Έχουμε αρκετό λοιπόν υλικό σε όλα μας τα κέντρα προκειμένου να στηρίξουμε μια τέτοια σχολή? Αυτό είναι το πρώτο μου ερώτημα, και πιστεύω ότι η απάντηση είναι όχι. Το κάθε κέντρο έχει διαφορετικά ισχυρά σημεία.
Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα περιλαμβάνει και κάποια εργαλεία/υποδομές, οι οποίες έχουν κόστος. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, νομίζω ότι είναι καλό να επικεντρώσουμε στην πληρότητα ενός συγκεκριμένου και εφόσον ολοκληρωθεί, να προχωρούμε στο επόμενο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι πρέπει ες αεί να έχουμε ΜΟΝΟ 1 εκπαιδευτικό κέντρο ή ένα ναυταθλητικό κ.ο.κ. Λέω ότι πρέπει για μένα να ξεκινήσουμε με ένα από αυτά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μας και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε οποιαδήποτε σχολή. Μόλις καλυφθεί το πρώτο, να συνεχίσουμε με το επόμενο ώστε μακροπρόθεσμα να πούμε ότι έχουμε τουλάχιστον 3 επιλογές ανά θεματική, με κέντρα που μπορούν να καλύψουν πληθώρα σχολών.
Για το θέμα του αρχηγού, όπως αυτό τέθηκε από τον Λευτέρη, απλά να σημειώσω ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι πολύ καλή στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά η πραγματικότητα μας αναγκάζει να το δούμε στις πραγματικές συνθήκες. Η ενασχόληση του ΑΠΚ μόνο με το κέντρο του είναι το ιδανικό. Μπορούμε όμως να το επιτύχουμε όταν βλέπουμε ότι έχουμε λειψανδρία; Μάλλον όχι, άρα το να ασχολείται κάποιος και με κάτι άλλο, δεν είναι επιλογή από άποψη, αλλά ανάγκη κάλυψης και κάποιου άλλου κενού.
Όσο για το θέμα των ΕΚΣ των κέντρων, απλά να πω ότι η οικονομική διαχείριση πλέον έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο. Δεν ξέρω αν αντικειμενικά όλα τα κέντρα μας έχουν την δυνατότητα να έχουν ΕΚΣ. Ίσως για κάποια να είναι εφικτό, αλλά για κάποια άλλα, το βλέπω δύσκολο. Οπότε, πρέπει να μπούμε σε μια άλλη διαδικασία για την οικονομική τους διαχείριση.
Δεν κρύβω ότι για μένα, θα ήταν καλύτερο οι οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της ΠΕ θα ήταν καλό να περνάνε από την ΕΚΣ της ΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων (φυσικά τα Συστήματα λειτουργούν με βάση τις δικές τους). Άρα και αυτό μπορούμε να το δούμε.


meninius

Αριθμός μηνυμάτων : 15
Ημερομηνία εγγραφής : 05/08/2015
Ηλικία : 45

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από lstavridis Τετ Αυγ 12, 2015 12:35 pm

Θα πρέπει να δούμε θεωρώ τα κέντρα κατά περίπτωση τότε βάσει των θέλω των αρχηγών τους και των βαθμοφόρων που θα τα στηρίξουν, εννοώ των κοντινών στο κέντρο συστημάτων.

Συμφωνω με τα προβλήματα που αφορούν ειδικά την οικονομική διαχείριση και το ότι η ΕΚΣ της ΠΕ θα μπορούσε να την αναλάβει.

Η παρατήρηση μου είναι η εξής.

Τα περασμένα χρόνια κάποια κέντρα δέχτηκαν πληθώρα χρημάτων και μπράβο τους, με αποτέλεσμα να είναι σε πολύ καλό σημείο, ενώ κάποια αλλά όχι.

Άρα το πιο λογικό είναι αυτά να είναι πιο κοντά στο βέλτιστο στόχο για να μπορούν να στηρίξουν μια σχολή ή μια δράση πολλών συμμετεχόντων.

Ποιες είναι οι σκέψεις όλων;

Καλό είναι να στηριχθούν σε πρώτη φάση αυτά για σχολές και δράσεις και τα έσοδα που ενδεχομένως αποφέρουν τέτοιες δράσεις να πέσουν σε αλλά που στερούνται ή κάτι άλλο;

Πάντως νομιζω ότι επαρκή ξυλεία και χώρο αποθήκευσης πρέπει να έχουν όλα τα κέντρα μας, νομιζω ότι οικονομικά μας παίρνει.
lstavridis
lstavridis

Αριθμός μηνυμάτων : 35
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2015
Τόπος : Αλεξανδρούπολη

http://www.proskopos.net

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από phoenixdrama Παρ Αυγ 14, 2015 7:05 pm

Καλησπέρα σε όλους σας,
Συμφωνώ για αρχή ότι θα πρέπει 2 με 3 κέντραα τα οποία διαθέτουν υποδομές να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση των περισσότερων εκπαιδεύσεων.
Τα κέντρα τα οποία δεν έχουν ακόμη τις υποδομές μπορούμε να τα βοηθήσουμε έτσι ώστε σιγά σιγά να τις αποκτήσουν.
Πιστεύω υπάρχουν αρκετοί βαθμοφόροι που έχουν πρόθεση να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτών.
Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει πιστεύω ένα πλάνο για το τι χρειάζεται κάθε κέντρο ,βάση προτεραιότητας, έτσι ώστε να γίνει προσιτό και βιώσιμο.Με το να θέλουμε κόσμο στα κέντρα και τα χρήματα να πηγαίνουν σε ανούσια πράγματα δεν κερδίζουμε τίποτα.
Επιπλέον κάποιες εκπαιδεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε κέντρα που δεν είναι σε καλη κατάσταση θα τα βοηθούσε για να αναπτυχθούν(σχολές όπως αρχική,σκαπανική).
Επιπρόσθετα,(δεν γνωρίζω αν ζητιέται) θα πρέπει να ζητηθεί πλάνο απο τους Α.Π.Κ. για τις ανάγκες των κέντρων και αναλόγως η περιφέρεια να πράξει. Ξεκινώντας απο τα πολύ βασικά(πρόσβαση,χώροι κτλ).Χρειάζεται πίεση και έλεγχος πιστεύω στους Α.Π.Κ. για να δούμε καλύτερα κέντρα.Όπως είπα όρεξη για δουλειά πιστεύω υπάρχει απο αρκετούς βαθμοφόρους.
Κάτι ακόμη, να υπάρξει στήριξη προς όλα τα προσκοπικά κέντρα και επίσης δημιουργία φόρμας παραπάνων με σκοπό την βελτίωσή του αλλά και ακόμη αν κάποιο τμήμα δεν προτιμά κάποιο κέντρο(λόγω υποδομών) να καταθέτει μια φόρμα η οποία θα εξηγει τους λόγους.
Ακόμη, προτείνω ότι κέντρα τα οποία είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και μπορούν, αν δεν έχουν τρέχοντα έξοδα ,να βοηθάνε οικονομικά άλλα κέντρα αλλά απο έσοδα που έρχονται ΜΟΝΟ απο τις επίσημες εκπαιδεύσεις του ΣΕΠ.

Θα ή

phoenixdrama

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 13/08/2015

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από phoenixdrama Παρ Αυγ 14, 2015 7:09 pm

(Πατησα καταλαθος αποστολη)

Θα ήθελα να ανέλυα παραπάνω κάποια θέματα αλλά δεν θέλω να γίνω κουραστικός.

Οτι ανέφερα είναι ειναι προσωπική μου γνώμη απο προσωπικά βιώματα πάντα έχοντας γνώμονα το καλό.

Στεφανίδης Αντώνης
"Φοίνικας"
Αρχηγος 3ης Ομάδας Προσκόπων Δράμας

phoenixdrama

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 13/08/2015

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ Empty Απ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΜΘ

Δημοσίευση από broussos Τετ Αυγ 26, 2015 10:08 pm

Γεια χαρά σε όλους!
Η κατηγοριοποίηση των κέντρων είναι μια καλή ιδέα που είχε προταθεί και από την Γ.Ε. στη συγκέντρωση των ΑΠΠ στον Παρνασσό πέρσι. Αρκεί να γίνει με την σύμφωνη γνώμη του ΑΠΠ και όχι ερήμην του!! Και ένα ΠΚ θα μπορούσε να ανήκει σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Το βασικότερο πρόβλημα όμως πολλών κέντρων είναι η επισκεψημότητα. Σε αυτό συντελούν πολλοί λόγοι: Όχι εύκολη πρόσβαση με την συγκοινωνία, έλλειψη υποδομών-παροχών, ασυντήρητοι-ακάθαρτοι χώροι. Το υψηλό κόστος ευτυχώς λύθηκε με την πολύ καλή παρέμβαση (κατ' εμέ) της ΠΕ που όρισε το κόστος σε όλα να είναι το ίδιο χαμηλό ποσό των 30ευρώ. Ίσως για μερικά κέντρα βέβαια να είναι πολύ χαμηλό για τις παροχές και τα έξοδα που έχουν. Αλλα ακόμα και με τα 30 ευρώ υπάρχουν τμήματα που αναζητούν δωρεάν διαμονή σε μια εστία ή σε κάποιο σχολείο για να κατεβάσουν στο ελάχιστο το κόστος. Αυτο θα επρεπε να περιοριστεί στο κανένα τμήμα. Για 2 ευρώ ανά άτομο δεν γίνεται φθηνότερη μια δράση. Αντίθετα τα ΠΚ χανουν ποσά που χρειάζονται για συντήρηση και οι εστίες φθείρονται περισσότερο καθώς δεν έχουν τις υποδομές. (Χαρακτηριστικό : η ρύπανση με λάδια της αυλής στο κτίριο της Ξάνθης φέτος το καλοκαίρι)
Και πάνω από τα κτίρια , επειδή πρέπει να βάζουμε παντα τους ανθρώπους, στήριξη και βοήθεια (σε χέρια εργασίας και χρόνο) χρειάζονται οι ΑΠΠ που πάντα έχουν και μια θέση (ή παραπάνω) σε κάποιο σύστημα.
Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να βοηθιούνται οικονομικά, σε μεγαλύτερο βαθμό οι υλικές υποδομές της περιφέρειας μας (ΠΚ, εστίες, κτίρια, εξοπλισμοί) και σε μικρότερο βαθμό οι προσκοπικές δράσεις.
Η πρόταση τα οικονομικά να διαχειρίζονται από την ΕΚΣ της ΠΕΑΜΘ με βρίσκει σύμφωνο αρκεί να βρίσκονται σε επαφή με τους ΑΠΠ και να έχουν επισκεφτεί τα κέντρα ώστε να γνωρίζουν τις ανάγκες τους.
Με καλή κουβέντα όλα θα λυθούν. Απλά κάποια στιγμή πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα τηρηθούν.
ΥΓ. Τα παραπάνω αφορούν προσωπικές γνώμες και παραθέτονται για δημιουργική συζήτηση και μόνο.broussos

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 04/08/2015

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης